Pagina's

vrijdag 25 oktober 2013

Tarte tatin met prei

4 personen
6-8 grote preien
60 g boter
2 el fijne kristalsuiker
4 velletjes roomboterbladerdeeg
100 g verse geitenkwark of feta
blaadjes van een paar takjes tijm en/of dragonBereiden: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de preien in stukken van 3 cm, zorg dat de ringen in elkaar blijven zitten.
Smelt 40 g boter met 1 el water in een ovenvaste koekenpan van 22 cm doorsnede. Zet de stukken prei rechtop en dicht op elkaar in de pan, zodat de zo blijven staan. Stoof ze 5 minuten op middelhoog vuur, je hoeft ze niet te keren.
Smelt intussen de rest van de boter met de suiker in een andere pan en laat de suiker iets karamelliseren. Schenk dit mengsel zodra het heet en goed gemengd is rondom de preien in de pan.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een cirkel van 27 cm. Zorg dat de stukken prei strak tegen elkaar aan blijven staan. Leg het deeg rover en druk de rand rondom de zijkant omlaag. Prik een paar gaatjes in het deeg en stoom te laten ontsnappen en bak de taart 20-25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en gaar is. De suiker karamelliseert rondom de prei en het bladerdeeg rijst een beetje.
Neem de pan uit de oven en schud hem even heen en weer zodat de taart loskomt. Leg een bord op de pan en keer het bord met de pan in één beweging om De knapperige goudbruine bovenkant ligt nu onder op het bord en bovenop zie je de preistukjes. Maak jeniet druk als niet alle prei uit de pan komt. Neem de stukjes uit de pan en zet ze op het deeg met de gekaramelliseerde kant boven. Schep een paar lepels geitenkwark op de taart en strooi de kruiden erover. Bestrooi eventueel met wat zoutvlokken of zeezout en versgemalen peper.

Bron: Delicious

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...