Bereidingstijd
Ingrediënten
1kg varkenshaasje
4 sjalotten of 1 ui
1dl calvados
boter
peper,zout
5 appels jonagold
2 dl room
een scheut droge witte wijn
1/2 l vleesbouillon
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
vetstof
eventueel witlof
sap van een halve citroen
Bereiden
Laat de varkenshaasjes hevig kleuren in een pan en kruid met peper en zout.Flambeer vervolgens met de helft van de calvados.
Neem uit de pan, leg in een beboterde ovenschaal en zet apart om de saus te maken.
Snijd de sjalotten fijn en laat mee sudderen.
Voeg er een in stukken gesneden appel bij (mag met schil en pitten).
Giet er de bouillon en een scheut witte wijn bij. Leg er nog een paar takjes tijm en twee laurierblaadjes bij en laat 30 min. inkoken. Zeef de saus.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak en vlees in 15 tot 20 min. rosé.
Voeg de room en de rest van de calvados aan de saus toe. Laat koken tot de saus goed indikt en kruid bij met peper en zout.
Schil ondertussen de overige vier appelen en snijd in niet te kleine blokjes of mooie schijfjes. Besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen.
Neem het vlees uit de oven en houd het warm onder aluminiumfolie.
Bak de appeltjes, bij voorkeur in een wok, tot ze gaar zijn.
Bron: Koken.be (aangepast)