Voor 4 personen
Bereidingstijd 40 minuten + 15 minuten oventijd
Ingrediënten
3 el extra vergine olijfolie
1 el tomatenpuree
2 tenen knoflook, geperst
350 g mager lamsgehakt
1 tl korianderpoeder
snufje gedroogde chilivlokken
2 tl komijnzaad, geroosterd
4 el citroensap
3 el fijngesneden munt
10 vellen filodeeg
50 g ongezouten boter, gesmolten
2 tomaten, zaad verwijderd, in stukjes
1/2 tl sumak
1 rode ui, fijngesneden
2 el fijngesneden bladpeterselie
260 g hummus
65 g feta, verkruimeld
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm met losse bodem van 11 x 34 cm in.
Verhit 1,5 el olie in een koekenpan op middehoog vuur. Roerbak de tomatenpuree en de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg het lamsgehakt met de koriander, chilivlokken en 1 tl komijnzaad toe en roerbak het 5-6 minuten, tot het bruin en rul is. Voeg 2,5 el citroensap, 1 el munt en wat zout en peper toe en neem de pan van het vuur.
Neem 1 vel filodeeg (bewaar de overige vellen onder een vochtige theedoek) en bestrijk dit met gesmolten boter. Leg hierop een tweede deegvel en bestrijk met boter. Stapel zo 2 x 5 vellen deeg op elkaar en bekleed hiermee de bakvorm. laat het deeg in het midden iets overlappen. Het deeg mag gerust een beetje over de rand hangen, snijd overtollig deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Bak de deegbodem 8-10 minuten in de oven tot hij lichtbruin en knapperig is. Laat hem iets afkoelen en druk dan het midden van de taartbodem omlaag.
Meng intussen in een kom de tomaatstukjes, sumak, ui en peterselie met de rest van de munt, olie, knoflook, komijn, citroensap en wat zout en peper.
Bestrijk het midden van de taartbodem met een laagje hummus en verdeel hierover het gehaktmengsel en de feta. Bak de taart nog 4-5 minuten in de oven.
Neem de taart uit de oven, bestrooi met het tomatenmengsel en de extra munt en serveer.
Bron: Delicious