zondag 2 december 2012

Tiramisu-appeltaart

Recept voor 16 stukken
Bereidingstijd

Ingrediënten
3 eieren
zout
200 g suiker
3 zakjes vanillesuiker
50 g bloem
25 g maizena
1,5 tl bakpoeder
750 g en 1 kleine appel
400 ml appelsap
1 zakje vanillepuddingpoeder
(om te koken; voor 500 ml melk)
75 g amarettini, verkruimeld
750 g magere kwark
750 g mascarpone
5 el amaretto
1 el citroensap

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg in een springvorm (26 cm) een vel bakpapier. Splits de eieren. Klop het eiwit met een snufje zout tot een luchtig schuim. Strooi er langzaam 75 g suiker en 1 zakje vanillesuiker doorheen. Meng er de eierdooiers één voor één doorheen. Zeef de bloem samen met het bakpoeder en de maizena en spatel door het beslag. Strijk het beslag in de springvorm en bak 20 - 25 min in de oven. Laat afkoelen.
Schil 750 g appels en snijd in kleine blokjes. Meng 3 el appelsap met het puddingpoeder. Breng de appels in 300 ml appelsap aan de kook. Laat ze dan op zacht vuur afgedekt 4 minuten verder koken tot ze zacht maar tot nog een beetje knapperig zijn. Laat de appels uitlekken en vang het kookvocht op.
Giet het kookvocht in een pan en breng aan de kook. Roer er het puddingpoedermengsel doorheen, breng de pudding aan de kook en laat 1 minuut op laag vuur koken. Neem de pan van het fornuis, roer de appels door de pudding en laat afkoelen.
Klop de kwark, mascarpone, 2 zakjes vanillesuiker en 125 g suiker kort met de mixer tot een lobbige creme.
Snijd de taartbodem een keer horizontaal doormidden. Meng 5 el appelsap met de amaretto en bedruppel de taartbodem hiermee. Besmeer het onderste deel met 1/4 deel van de mascarponecreme. Roer de appelcompote door en verdeel hem over de mascarponelaag. Besmeer voorzichtig met 1/4 deel van de mascarponecreme. Leg de tweede taartbodem erop en bestrijk met de rest van de mascarponecreme. Druk de amarettinikruimels langs de rand van de taart en zet ca. 45 minuten in de koelkast.
Schil 1 appel en snijd in dunne partjes. Druppel het citroensap erover. Garneer de taart hiermee.

Bron: Koken & Genieten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...