Bereidingstijd 45 minuten
Ingrediënten
500 g gehakt half-om-half
2 eieren
2 sjalotten, gesnipperd
1 zakje verse peterselie (30 g), fijngesneden
50 g paneermeel (pakje 150 g)
5 el bloem
75 g blanke rozijnen (zak 375 g)35 g boter
1 ui, gesnipperd
50 g Maestrichter fruitstroop (pot 450 g)
50 g blauwe pruimenjam (pot 450 g)
rodewijnazijn
Bereiden
1. Meng het gehakt met de eieren, sjalotten en peterselie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng het paneermeel erdoor en kneed alles goed door. Draai er met vochtige handen 12 balletjes van. Doe 4 el bloem op een bord en rol de balletjes door de bloem. Meng de rozijnen met 150 ml warm water.
2. Verhit 25 g boter in een braadpan. Bak de balletjes op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.
3. Voeg de rest van de boter toe en bak de ui 3 min. in dezelfde pan. Voeg de rest van de bloem toe en roer goed. Voeg de rozijnen met het water, de stroop en de jam toe. Breng aan de kook, zodat de stroop smelt en de saus dikker wordt. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze in ca. 25 min. op heel laag vuur verder gaar worden. Voeg een beetje kokend water toe als de saus te dik wordt. Breng de saus op smaak met flink wat peper en rodewijnazijn naar smaak. Lekker met sla en Vlaamse frites.
Bron: Allerhande