Voor 12 stukken
Bereidingstijd 1 uur, rijstijd 75 minuten, baktijd 35 minuten
Ingrediënten
400 g kruimige aardappels
30 g verse gist of 12 droge gist
400 g en een beetje bloem
zout en peper
1 tl suiker
nootmuskaat
5 el en een beetje olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 courgettes, klein gesneden
1 dikke plak gekookte ham à 200 g, in blokjes
100 g gorgonzola
200 ml creme fraiche
175 g belegen kaas, geraspt
eventueel oregano om te garneren
springvorm van 30 cm doorsnede
Bereiden: (1 uur, rijstijd 1 uur en 15 minuten, baktijd 35 minuten) Kook de aardappels afgedekt in 20-25 minuten in water met zout. Giet de aardappels af, spoel ze kort onder koud stromend water en schil ze. Druk de aardappels direct door de pureepers.
Meng 350 g bloem met 1,5 tl zout, de suiker en een beetje nootmuskaat. Voeg de gist, 175 ml waterde aardappelpuree en 3 el olijfolie toe aan het bloemmengsel. Kneed tot een glad deeg. Zet op een warme plek en laat ca. 45 minuten rijzen.
Verhit 2 el olijfolie in een grote pan. Bak de ui, de knoflook, de courgette en de ham er al roerend 6-8 minuten in. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de springvorm in met een beetje olijfolie en bestuif hem met een beetje bloem. Kneed het zachte gistdeeg op een met ca. 50 g bloem bestoven werkblad nog een s goed door. Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en druk de randen omhoog. Laat afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.
Druk de gorgonzola met een vork fijn en roer de creme fraiche erdoorheen. Verdeel het courgettemengsel over het deeg. Verdeel de gorgonzola er losjes overheen en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ca. 35 minuten in de oven.
Laat de quiche ca. 5 minuten rusten. Los hem uit de voren garneer met oregano.
Bron: Koken & Genieten