Bereidingstijd 1 uur en 20 minuten
Ingrediënten
ca. 1,25 kg pompoen, geschild, voor ongeveer 750 g vruchtvlees
1 grote wortel
1 grote ui
3 tenen knoflook, gepeld
olijfolie
2 el pompoenpitten
1 blikje (400 g) limabonen, niet afgegoten1 1/2 liter groentebouillon
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Voor de salieboter
50 g boter
ca. 6 grote salieblaadjes, fijngehakt
kneepje citroensap
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.Snijd de pompoen, de wortel en de ui in stukken van gelijke grootte. Verdeel deze met de knoflook over een braadslede. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, bestrooi de groente met zout en peper en schep de stukken door de olie. Zet de braadslede ongeveer 30-40 minuten in de oven, tot de groenten gaar zijn en goudbruin kleuren.
Verwarm terwijl de groenten in de oven staan een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Doe de pompoenpitten in de koekenpan en schep ze om tot ze goudbruin kleuren en omhoog beginnen te springen. Bestrooi ze met een beetje zout en zet ze apart.
Haal de braadslede uit de oven en zet hem op het fornuis op hoog vuur. Voeg de bonen met het vocht en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Laat het mengsel 5 minuten sudderen.
Doe de soep in porties in een blender en pureer de soep glad. Voeg nog wat bouillon toe als de soep te dik is en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schep de soep in kommen.
Smelt voor de salieboter de boter in een hete koekenpan. Strooi zodra de boter schuimt de gehakte salie erin en bak deze een paar seconden mee. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap toe. Schep de salieboter direct in de kommen soep. Bestrooi de soep tot slot met wat pompoenpitten en serveer meteen.
Bron: De flexitariër van Jo Pratt