Voor de pekel
2 teentjes knoflook, gehalveerd
4 jeneverbessen, gekneusd
100 g zeezout
50 g witte basterdsuiker
1 laurierblaadje
Verder nodig
handje appelhout
hitteschild
lekbak
standaardrooster
siliconenkwast
maple syrup
temperatuur 110 graden
Voorbereiden
Meng de ingredienten voor de pekel met 5 dl heet water zodat de suiker en het zout oplossen. Leng aan met 7 dl koud water en laat afkoelen.
Leg het buikspek in de pekel, sluit af met een deksel en laat 72 uur in de koelkast intrekken.
Bereiden
Breng de kamado naar een temperatuur van 120 graden met een enkele hotspot. Leg het appelhout zo op de houtskool dat het begint te roken. Plaats het hitteschild. Vul de lekbak met een laagje water en plaats deze op het hitteschild. Leg het rooster in de kamado. Sluit de deksel en regel met de schuif tot de kamado op de juiste temperatuur is (110 graden).
Leg het buikspek op het rooster, sluit de deksel en laat in totaal ongeveer 5 uur roken.
Het water zal na ongeveer 2 uur verdampt zijn, het isn iet nodig om dan extra water toe te voegen.
Bestrijk het spek de laatste 45 minuten met maple syrup (ahorn siroop). De kerntemperatuur moet uitkomen op ongeveer 70 graden.
Na afkoelen nog 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Bron: Hete kolen