vrijdag 25 november 2016

Vispastei

Recept voor 6 personen
Bereidingstijd

Ingrediënten
500 ml melk
1 kleine ui, gehalveerd
1 laurierblaadje
3 takjes tijm
1 kg geschilde aardappels
100 g boter
300 ml slagroom
500 g zalmfilet, in stukjes van 3 cm
300 g witte visfilet, in stukjes van 3 cm
125 ml visbouillon
40 g bloem
15 g fijngesneden bladpeterselie + extra voor erover
250 g gepelde rauwe garnalen
3 hardgekookte eieren, fijngesneden

Bereiden
Breng een pan met de melk, ui, laurier en tijm tegen de kook aan, draai het vuur uit en laat 30 minuten trekken. Zeef de melk in een maatbeter. Gooi de inhoud van de zeef weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng intussen de aardappels in een pan met koud water met zout aan de kook en laat ze in 12 minuten gaar koken. Laat goed uitlekken. Pureer de aardappels, voeg 50 g boter, 200 ml slagroom en zout en peper naar smaak toe en klop de puree glad. Houd warm.
Leg de zalm en witte vis in een ovenschaal van 3 liter inhoud en schenk de bouillon erover. Doe er zout en peper bij en dek af met aluminiumfolie. Gaar de vis in de oven in 12-15 minuten. Schep de stukken vis met een schuimspaan op een schaal. Bewaar 80 ml van het stoofvocht.
Smelt 40 g boter in een pan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer 1-2 minuten tot het een gladde roux is en de bloem gaar. Roer geleidelijk de melk erdoor tot een gladde saus en laat 2-3 minuten op laag vuur binden. Klop het stoofvocht en de overgebleven 100 ml slagroom erdoor, gevolgd door de peterselie, zout en peper naar smaak. Schep de vis weer in de ovenschaal en strooi de garnalen en fijngesneden eieren erover. Giet de bechamelsaus over de vis met daarop de aardappelpuree, strijk de bovenkant met de bolle kant van een houten lepel glad. Verdeel de overgebleven 10 g boter in stukjes erover.
Verhoog de oventemperatuur tot 200 graden en bak de pastei in 20-25 tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt. Bestrooi met de extra peterselie en serveer.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...