maandag 9 januari 2017

Gebakken appels met bierijs

Recept voor 6 personen
Bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 40 minuten

Ingrediënten
2 steranijs
1 dl porter (donker bier, bij de slijterij verkrijgbaar)
2 el donkerbruine basterdsuiker
fijn geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
2 el koudgeperste koolzaadolie
1 vanillepeul, in de lengte opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt6 Cox-appels

Bierijs
5 dl slagroom
150 g suiker
1 dl porter (donker bier, bij de slijterij verkrijgbaar)
1/2 vanillepeul, in de lengte opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt
5 biologische eierdooiers

Bereiden
Breek de steranijs in een vijzel of met de zijkant van een groot mes. Roer deze in een schaal door de porter met de bruine suiker, citroenschil en -sap, olie, vanillezaadjes en de lege peul. Dit is het stoofvocht.

Was de appels, leg ze in een ovenschaal en giet het stoofvocht erover. Bak ze 50-60 minuten in een op 150 ºC voorverwarmde oven. Bedruip de appels een paar keer met het stoofvocht voor een gelijke garing en een mooie glans. Dien de appels warm op met het bierijs en wat van de siroop uit de ovenschaal.

Roer voor het ijs de room, suiker, porter, vanillepeul en zaadjes in een pan door elkaar. warm langzaam op tot de suiker oplost.

Doe de eierdooiers in een grote schaal en roer even los. Schenk de hete room langzaam en voorzichtig, al kloppend, over de eierdooiers. Schenk alles terug in de pan en kook op laag vuur tot een dikke room (84-85 ºC).

Schenk de room op dit punt door een zeef in een kom en laat afkoelen. Schenk het afgekoelde mengsel in een ijsmachine en zet deze aan tot het ijs een mooie consistentie heeft. Dien het ijs direct op of zet 1-2 uur in de vriezer.

In tegenstelling tot ander ijs hoeft dit bierijs niet eerst op kamertemperatuur zacht te worden voor het opdienen. Als het ijs de vriezer komt is het meteen heerlijk zacht.

Bron: De Nordic Kitchen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...