maandag 14 oktober 2019

Hartige paddenstoelentaart met prei en kaas

Recept voor 4 personen
Bereidingstijd 2 uur

Ingrediënten
20 g gedroogd eekhoorntjesbrood porcini
100 g boter in blokjes
2 preien alleen het wit, in dunne ringen
½ bosje tijm blaadjes geplukt
250 g kastanjechampignons in dunne plakjes
2 tenen knoflook geperst
2 grote lappen koelvers bladerdeeg of diepvries ontdooid5 el crème fraîche
100 g gruyère grof geraspt
1 ei losgeroerd
1 el dijonmosterd
1 el chardonnay-azijn of wittewijnazijn
5 el olijfolie
1 struikje witlof blaadjes losgemaakt
1 struikje radicchio blaadjes losgemaakt

Bereiden
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en overgiet met 160 ml kokendheet water. Laat ± 15 min. weken.
Verhit intussen de helft van de boter in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de prei en tijm toe en bak ± 5 min. onder af en toe omscheppen. Sprenkel er 4 el water over en smoor de prei met het deksel schuin op de pan ± 8 min., schep tweemaal om. Laat de prei niet kleuren. Neem het deksel van de pan en bak de prei nog ± 5 min., waarbij bijna alle vloeistof verdampt. Schep in een kom.
Verhit dezelfde koekenpan op hoog vuur en smelt hierin de rest van de boter. Bak hierin de champignons 4-5 min. onder af en toe omscheppen tot ze mooi kleuren. Voeg de knoflook en de gedroogde paddenstoelen plus de weekvloeistof toe en bak 2-3 min. onder af en toe omscheppen, waarbij bijna alle vloeistof verdampt. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°Vet een bakplaat in en bekleed met bakpapier. Snijd uit een van de bladerdeeglappen een cirkel van 25 cm Ø*. Bewaar de andere deeglap tot gebruik in de koelkast.
Schep de crème fraîche door het preimengsel. Spreid de helft van dit mengsel uit over de deegcirkel, laat rondom een rand van 2 cm onbedekt. Verdeel de gruyère erover en schep de rest van het preimengsel hierop. Schep het paddenstoelenmengsel erop.
Kwast de onbedekte deegrand in met losgeroerd ei en dek af met de achtergehouden deeglap, waarbij je de rand rondom voorzichtig aandrukt. Snijd de rand rondom bij zodat je een bladerdeegpastei van 25 cm Ø krijgt en kerf de deegdeksel met de botte kant van een mes in met lijnen vanuit het midden naar de rand. Bestrijk de pithiviers met de rest van het losgeroerde ei en zet in de oven.
Bak 25 min. tot de deegdeksel goudbruin kleurt, schakel de oventemperatuur terug naar 170°C en bak nog 30 min.
Doe de mosterd en azijn in een kom en voeg onder voortdurend kloppen de olie in een dun straaltje toe. Schep de witlof en radicchio om in de vinaigrette. Snijd de pithivier in punten en serveer met de salade.

Bron: Delicious

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...