Pagina's

maandag 24 december 2012

Runderstoof met ui en port

4 personen
- 250 g magere spekreepjes
- 800 g riblappen, in blokjes van 3 cm
- 4 el bloem
- 250 g winterpeen
- 5 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 600 g uien, in halve ringen
- 375 ml port Tawny
- 2 rundvleestabletten
- 1,5 kg aardappelen, kruimig
- 250 ml volle melk
- 75 g boter


Bereiden: (30 minuten, wachten 5,5 uur) Verwarm de oven voor op 140 ºC. Bak de spekreepjes in een hapjespan in 5 min. uit en neem uit de pan. Doe de riblappen in een plastic zak. Voeg de bloem en peper en zout toe en schud de zak tot het vlees gelijkmatig is bedekt met bloem. Bak het vlees 3 min. in het spekvet. Snijd de peen in blokjes van een 1/2 x een 1/2 cm (brunoise). Doe met de bleekselderij en ui bij het vlees en bak 2 min. mee. Voeg de port, de bouillontabletten, het spek en 600 ml water toe. Breng aan de kook en roer met een houten lepel de aanbaksels los. 
Schep in de ovenschaal en zet ca. 5 uur in de oven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is om het vlees en de groenten in te stoven. Vul indien nodig aan met water. Neem uit de oven als het vlees zo gaar is dat het bijna uit elkaar valt. Verhoog de oventemperatuur tot 200 ºC. 
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat 2 min. uitdampen. Verwarm de melk in een steelpan en voeg samen met de boter toe aan de aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over het stoofvlees en zet de schaal nog ca. 30 min. in de oven tot de puree mooi goudbruin is. Lekker met worteltjes met balsamico.

Bron: Allerhande

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...