Pagina's

zondag 23 december 2012

Zoete rijsttaart met speculaaskruidenbodem

8 personen
- 100 g bruine basterdsuiker
- 200 g koude boter, in blokjes
- 300 g bloem + extra om te bestuiven
- 1 el speculaaskruiden
- 1 ei, losgeklopt
- 1 vanillestokje
- 1 liter volle melk
- 100 g suiker
- 150 g dessertrijst
- 2 eieren
- vershoudfolie of bakpapier
- lage taartvorm met ribbelrand Ø 28 cm

Bereiden: Vermeng de suiker en boter met elkaar en zeef de bloem en speculaaskruiden erboven. Kneed dit met een eetlepel van het losgeklopte ei snel tot een soepel deeg. Verpak het in vershoudfolie of bakpapier en laat het in de koelkast minimaal een uur opstijven. Maak ondertussen de vulling: snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de melk aan de kook met het vanillestokje en merg, suiker en rijst en laat op lage stand in 20 minuten zachtjes gaar koken. Roer af en toe over de bodem. Giet over in een schaal, verwijder het vanillestokje en laat een beetje afkoelen. Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Bekleed de taartvorm geheel met het deeg en snijd de bovenkant van de rand netjes bij. Klop de eieren met het overgebleven deel van het losgeklopte ei in een paar minuten lichtgeel en schuimig en roer dit door de rijstepap tot alles goed is vermengd. Stort dit in de deegvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in het midden van de oven in 30 à 40 minuten gaar en lichtbruin. Laat helemaal afkoelen buiten de koelkast en garneer eventueel met stijf geslagen slagroom.

Bron: Boodschappen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...