Pagina's

woensdag 8 mei 2013

Gekaramelliseerde witlofschotel

4 personen
- 6 stronkjes witlof (600 g)
- 1 sinaasappel, schoongeboend
- 50 g boter
- 2 el bruine basterdsuiker
- 100 ml vleesbouillon
- 250 g gekookte of rauwe hamreepjes
- 2 el olijfolie
- 450 g krieltjes
- 2 el gehakte peterselie




Bereiden: (25 minuten) Halveer de stronkjes witlof in de lengte. Rasp de schil van de sinaasappel af en halveer de vrucht. Pers een helft uit en snijd de andere helft, zonder schil, in plakken. Smelt de boter in een koeken- of hapjespan en roer de basterdsuiker, sinaasappelrasp en -sap erdoor. Leg de stronkjes witlof met de snijkant naar beneden naast elkaar in de pan en giet de bouillon erover. Stoof het witlof, zonder deksel op de pan, in 15 minuten zachtjes gaar. Keer tussendoor af en toe om. Strooi de laatste 5 minuten de hamreepjes erover. Verhit intussen de olie en bak hierin de krieltjes goudbruin en gaar. Bestrooi de krieltjes met de peterselie en serveer ze bij de witlofschotel. Garneer met plakjes sinaasappel.

Oosterse variatie: bak de gehalveerde stronkjes witlof of blaadjes witlof in 8-10 minuten beetgaar in wokolie. Voeg 2 eetlepels bruine basterdsuiker en 4 eetlepels sojasaus toe en laat karamelliseren tot een siroop die aan de witlof kleeft. Bestrooi met gehakte rode peper en gebakken uitjes.

Bron: Boodschappen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...