Pagina's

zondag 14 februari 2016

Tiramisu met chocolade

8-10 personen
6 eieren, gesplitst
300 g fijne kristalsuiker
1 kg mascarpone
200 g pure chocolade
200 ml sterke espresso
185 g donkerbruine basterdsuiker
200 ml koffielikeur (bijv. Kahlúa)
2 el cacao
36 lange vingers (liefst savoiardi)


Bereiden: (50 minuten, opstijven 4 uur tot 1 nacht) Zet de eierdooiers met 200 g fijne kristalsuiker in een vuurvaste kom op een pan met net niet kokend water. Klop tot het een bleke, dikke massa is, dit duurt zeker 10 minuten. Neem de kom van het vuur en laat goed afkoelen.
Klop het mascarponemengsel  geleidelijk door het koude dooiermengsel tot het glad en goed gemengd is. Hak 150 g chocolade fijn en spatel door de mascarpone. Zet opzij.
Klop in een schone, vetvrije mengkom de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan. Klop er geleidelijk de overgebleven 100 g suiker door tot het eiwitschuim stijf is en glanst. Spatel het door het mascarponemengsel.
Verwarm de espresso, likeur, basterdsuiker en cacao in een pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
Doop 12 lange vingers in het expressomengsel en schik ze naars elkaar in een vorm van 20 x 20 cm of een schaal van 1,2 liter inhoud. Snijd ze eventueel bij zodat ze passen. Spreid eenderde van het mascarponemengsel erover uit. Maak nog twee van deze lagen leg de tweede laat langere vingers dwars, zo blijft de tiramisu steviger in model. Zet de schaal afgedekt minstens 4 uur of tot de volgende dag koud weg.
Schaaf voor het opdienen nog 50 g chocolade met een dunschiller in spaanders en strooi ze over de tiramisu.Bestuif met extra cacao en snijd in stukken.

Bron: Delicious

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...