zaterdag 7 december 2013

Frittata met spinazie, erwten, pecorino en rauwe ham

Lunchgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd 40 minuten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten
400 spinazie
2 el olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 prei, het wit in dunne schuine ringen
2 grote tenen knoflook, geperst
3 plakken rauwe ham, in dunne reepjes
125 g kerstomaatjes, gehalveerd
5 eieren
1 el lichte zure room
4 el melk
1 tl gerookt paprikapoeder
bos bieslook, fijngesneden
200 g geraspte pecorino + extra voor erbij
oreganoblaadjes voor garnering
6 kleine pannetjes of ovenschaaltjes van 9 cm doorsnede

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de spinazie 3-4 minuten slinken in een pan met licht gezouten kokend water. Giet in een zeef, spoel kort af met koud water en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Dep de spinazie droog met keukenpapier en snijd fijn.
Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui en prei 4-5 minuten zachtjes. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Sprenkel er zo nodig 1-2 el water over om aanbakken te voorkomen. Voeg de fijngesneden spinazie, wat zeezout en versgemalen zwarte peper toe en schep goed om.
Verdeel het spinaziemengsel over 6 pannetjes, ovenschaaltjes of de koekenpan.
Verdeel de hamreepjes, kerstomaatjes en 90 g van de doperwten erover. Roer de eieren los in een kom. Klop de zure room erdoor. Voeg de melk, het paprikapoeder, wat zout en flink wat peper toe. Schep de helft van de bieslook en 150 g van de pecorino erdoor.
Verdeel het eiermengsel voorzichtig over de preivulling in de pannetjes of pan. Strooi de resterende doperwten, bieslook en pecorino erover en maal er nog wat peper over.
Bak de frittata's in de oven 30 minuten of tot ze gestold zijn en het midden net stevig aanvoelt. Een grote frittata heeft 10 minuten langer nodig. Garneer ze met oreganoblaadjes en nog wat geraspte pecorino en serveer ze warm of op kamertemperatuur.

Bron: Delicious

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...